Het land van Bartje


Het land van Bartje 

Door Frans Bierens

en Petra Sleurink


De MX5vrienden aan de startlocatie in Exloo
De MX5vrienden aan de startlocatie in Exloo

 

 

Zondag 2 oktober zijn we voor het eerst op stap geweest met de MX-5 Vrienden Club.

 

We hadden in augustus Chris en Ria ontmoet in Hochstetten, waar wij altijd overnachten als we richting Italië gaan. Daar stond dus een MX-5 te blinken en die trok natuurlijk mijn aandacht. Al gauw raakten we in gesprek en kwam de ‘MX-5 Vrienden Club’ aan de orde, met als gevolg dat we ons hebben aangemeld voor de rit van 2 oktober.

 

Dus daar waren we dan, opgevangen door Chris en voorgesteld aan de aanwezigen. Ik werd gelijk in het diepe gegooid met het verzoek om deze rit te verslaan. Dus de foto's zijn niet door ons gemaakt. Deze rit was uitgezet door Loes en Ed Fortgens. Zij wonen in Exloo en hadden bij de plaatselijke bakker, c.q. Lunchroom gezorgd voor een leuk onthaal met koffie en gebak.

 

De lunchroom was speciaal voor deze gelegenheid open. Wij maakten kennis met de groep die gaandeweg binnendruppelde en voelden ons gelijk op ons gemak. Na eerst en beetje over en weer te hebben gebabbeld werd er gestart. Loes en Ed konden niet mee vanwege zijn gezondheid maar zorgden wel dat alles goed georganiseerd was. De kapjes van de MX-en gingen open, behalve die van ons, want Petra vond het te koud, hetgeen wel terecht was, want later spraken we teamleden die het wel erg fris vonden. 

 

Voor ons was de eerste stop in Orvelte, een leuk plaatsje met allerlei boerderijwinkeltjes, waar je wel een tijdje kunt doorbrengen. Het was ondanks het koude weer behoorlijk, druk, mede door een wandeltocht van “Pink Ribbon” die door het dorp leidde en voor de gezelligheid op de terrassen zorgde. 

 

 

Wij hebben ons uiteindelijk laten verleiden tot de aankoop van een bergkristal. Daarna weer de auto opgezocht en via Westerbork verder gereden. Nog even  museum restaurant “De Ar” bezocht. Binnen waren enkele kleine winkeltjes met veel spullen uit grootmoeders tijd. Het was er heel knus.

 

Door met de route, langs “Kamp Westerbork”. We hebben dat niet bezocht omdat we er een paar maanden terug al waren geweest. Het is absoluut een bezoek waard. Men krijgt een goede indruk van wat er zich heeft afgespeeld in de oorlogsjaren.

 

Ook een wandeling over het “Dwingelderveld” langs de radiotelescopen is zeer de moeite waard.

De route voerde ons verder langs mooie wegen door het Drentse landschap. We vonden een leuk plekje om even te zitten. Dan blijkt dat er nog plekken zijn waar nog echt de stilte over je heen komt. Dat is toch extra genieten!!! 

 

De stilte werd verstoord door het starten van onze MX. We rijden door een geweldige omgeving met prachtige bossen. We passeren het “Boomkroonpad” en genieten van de prachtige natuur.

 

Zo kwam er een eind aan de rit die eindigde bij Bistro Luf. Hier werden wij opgewacht met een drankje en een hapje en de belevenissen kwamen op tafel. Het werd een gezellige afsluiter van deze dag. Na afscheid van een aantal mensen die nog ver moesten rijden hebben wij nog met een kleine groep gedineerd, waarna wij ook met een voldaan en warm gevoel zijn vertrokken.

 

Chris en Ria, bedankt dat jullie ons hebben uitgenodigd om deel te nemen aan de rit.

Natuurlijk ook dank aan Loes en Ed voor de mooie rit. We gaan graag weer mee.