De Betuwe


De Betuwe rit

30 april 2017

Door Elbert Tulp


 

DE PREMIÈRE VAN JAN EN MARJOLIJN

Koninginnedag 2017. De rit door de Betuwe van de MX5 Vrienden.

Voor ons 50plussers blijft 30 april nog steeds Koninginnedag. Dus een stralende oranjezon, zoals het hoort. Dat moet W.A. nog even onder de knie krijgen.

Met acht equipes van start op het eiland van Maurik.

Wat overigens alleen bij extreem hoog water een eiland is, dus nu goed bereikbaar per MX5. Ontvangst in het pannenkoekenhuis ter plaatse met koffie en een royaal stuk appeltaart, al dan niet met slagroom. Na het welkoms woord  van Jan en Marjolijn kregen we flesjes water en een rolletje snoepgoed uitgereikt. Zelfs een bekend Scandinavisch woonwarenhuis sponsorde ons met schrijfgerei.

 

Na het maken van groeps foto's werd de rit aangevangen.

Niet alleen voor MX5 jes was het een heerlijke dag. Ook menig fietser had het plan opgevat om de smalle dijkjes en weggetjes tussen de nog net bloeiende boomgaarden te kiezen als doel van hun uitstapje. Dit leidde een enkele keer tot luidkeelse vocale toevoegingen van mannen die hun midlifecrisis proberen te camoufleren door zich in een belachelijke outfit te hullen en drie rijen dik de rijbaan als een rijdende verkeersdrempel te benutten. Zich inbeeldend de reïncarnatie van Joop Zoetemelk of Eddie Merckx te zijn.

Via plaatsjes als Zoelmond, Buurmalsen, Tricht, Rhenoy enz. en de prachtige wegen en weggetjes die deze plaatsen verbinden, was de aankomst na ruim twee uur bij de lunchlocatie 't Veerhuys te Beusichem een fijne gelegenheid om even de benen te strekken en mijn tradionele uitsmijter tot mij te nemen. Zoals 

 

 

Zoals de naam al aan geeft, gaat hier het veer naar de overkant. Eenmaal aan de overkant moesten er enige last minute route wijzigingen ingepast worden i.v.m. wegwerkzaamheden/opbrekingen/afsluitingen.

Wij volgden de rivier de Lek stroomopwaarts en passeerden Wijk bij Duurstede. Langs

Amerongen en Rhenen, werd Wageningen bereikt een ander meer bosrijk landschap aan deze zijde van de rivier.  De tweede veerdienst van de dag mocht zich hier in onze klandizie verheugen. Na nog een Betuws rondje werd de eindlocatie, het tweede Veerhuis van de dag bereikt. Deze keer in Opheusden.

Hier hebben we gezellig nog even wat gedronken in de gelagkamer en de bittergarnituur tot ons genomen.

Behalve Fred en Pieta die helaas vroeg naar huis moesten, hebben we de dag met zijn  allen afgesloten met een heerlijk diner, waarbij we een lange nazit hadden en nog uitgebreid met elkaar de dag en andere dingen bespraken.

Onze dank gaat uit naar Jan en Marjolijn die hun eerste rit met chirurgische precisie hebben georganiseerd. Alles klopte tot op de meter. Zij hadden de lat hoog gelegd en zijn Cum Laude geslaagd en hebben zich hiermee kandidaat gesteld voor een jaarlijkse traditie.

 

Elbert

 Voorjaar 2017
Voorjaar 2017