De Mazda MX-5

De Mazda MX-5 is de meest verkochte roadster met een perfecte wegligging. Rond de 1000kg en is een auto voor het plezier......................................          Foto ingezonden J.Klopper
De Mazda MX-5 is de meest verkochte roadster met een perfecte wegligging. Rond de 1000kg en is een auto voor het plezier...................................... Foto ingezonden J.Klopper

Ga hier naar de checklijst MX-5 aanschaffen

Ga hier naar de pagina techniek  Informatie

Heb je iets te melden over de MX-5 stuur het in.

 

Model NA

In februari 1989 werd er de nieuwe roadster van Mazda gepresenteerd. Bij ons bekend als model NA. 

In zomer van 1989 stonden de eerste Miata's zoals onze MX-5 wordt genoemd in Amerika, bij de dealers in de kleuren Classic Red, Clear White en Mariner Blue. Al snel zijn er over de wereld 33.000 eigenaren gevonden voor dit model. Op dit moment ( 2015) is de MX-5 de meest verkochte roadster. In 1994 komt er een 1800cc onder de motorkap goed voor 128pk. 

In 1995 wordt het motorvermogen van de 1600cc wegens emissie-eisen verlaagd naar 90pk.

De NA is herkenbaar aan de klapkoplampen. De NA heeft bij vele hun hart gestolen en nog steeds erg geliefd bij de liefhebbers.

 

 

Mazda NA van Paul en Frida
Mazda NA van Paul en Frida


Model NB + NB-FL

Mazda MX-5 NB-FL - Dynamic van Chris en Ria
Mazda MX-5 NB-FL - Dynamic van Chris en Ria

In 1998 komt er een 2e generatie van de MX-5. Wij noemen deze de NB. 

Deze had krachtiger motoren: een 1600cc met 110pk en een 1800cc met 140pk. 

De bekende klaplampen zijn vervangen door vaste koplampen. 

In 1999 wordt het 10-jarig Miata-lustrum gevierd. Een extra uitgave komt onder de naam 10th Anniversay Edition in een oplage van 7500 stuks. Ook is er een speciale Decade-uitvoering van 4500 stuks. 

 

In mei 2000 stond de teller van de Mazda op 531.890 stuks die een eigenaar hadden gevonden. Daarmee haalde de Mazda Miata het Guinness Book of World Records als best verkochte 2-zitter. 

Ook de NB krijgt een update. Deze wordt de NB-FL = FaceLift genoemd. In maart 2004 liep nummer 700.000 van de fabrieksband. De FL met het bekende staartje van een eend op de kofferdeksel. ( ducktail )

 

Zie ook het artikel over de speciale editie de Mazda MX-5 Dynamic Model NC + NC-FL

Madza MX 5 - NC Fred en Pieta van der Mark
Madza MX 5 - NC Fred en Pieta van der Mark

In 2005 komt er een nieuw model. Wij noemen deze de NC. Hij werd voor het eerst getoond op de Geneva Autoshow.  

Deze met een nieuwe 2 liter DOHC motor. Tevens heeft NC een andere softtop-constructie. 

In 2006 komt er een hardtop variant op de markt. Wij noemen hem de MX-5 Roadster Coupé. 

In 2008 krijgt ook de NC een facelift. Deze NC-FL herkennen wij door zijn grotere grille en een andere bumper.

 

In 2013 komt er een 2e facelift uit met verbeterde veiligheid-rijeigenschappen en wordt het interieur aangepast.
Model ND

 

De vierde generatie van MX-5 werd op 4 september 2014 op 3 locaties tegelijk gepresenteerd en staan in de zomer van 2015 bij de dealers in Nederland. Wat opvalt is het lage en brede uiterlijk, een mooi en modern afgewerkt interieur.

Ook heeft hij LED-verlichting meegekregen.

 

 

                         Ontdek hier de nieuwe ND


Mazda MX-5 RF
Mazda MX-5 RF

 

 

 

Heb je de nieuwe Mazda MX-5 RF al bekeken?

Kijk hier maar eens.

 


De eerste kennismaking met de MX5 RF en de MX5vriendenclub te gast bij Mazda Nederland
De eerste kennismaking met de MX5 RF en de MX5vriendenclub te gast bij Mazda Nederland

Mazda MX5 (2004 - 2005)

 

Bron: Autozine.nl

 

Speciale editie Mazda MX-5 ter ere van 15 jarig bestaan

 

27 maart 2004 | Op 5 maart jongstleden rolde in de Ujina 1 fabriek, vlakbij het hoofdkantoor van de Mazda Motor Corporation in Hiroshima, de 700.000ste Mazda MX-5 van de band. Deze mijlpaal werd bereikt precies 14 jaar en 11 maanden na de introductie van de MX-5 in april 1989. Ter ere van de 15e verjaardag van deze best verkochte roadster ter wereld brengt Mazda nu een speciale editie van de MX-5 op de markt onder de naam Dynamic, voorzien van de wijzigingen voor het modeljaar 2004.

 

Sinds de Mazda MX-5 voor het eerst op de markt verscheen, heeft hij de herinneringen aan de klassieke roadster weer tot leven gebracht, met proporties en een styling die na vijftien jaar nog steeds de aandacht trekken. Dankzij de combinatie van een relatief lange motorkap en korte achterzijde, lage carrosserielijn, lange wielbasis en brede banden heeft de MX-5 een tijdloze uitstraling. Toch is hij niet ouderwets. Bepaalde design-elementen aan het exterieur zijn in de loop van de tijd verbeterd om de wagen een aantrekkelijker uiterlijk te geven, en hebben gezorgd voor een klassieke maar toch moderne lijn. De nieuwste versie heeft een slanke roadster-carrosserie in de typische Mazda-stijl, met een grote luchtinlaat, opvallende koplampen en een kenmerkende motorkaplijn. De 16-inch lichtmetalen wielen zijn van een nieuw ontwerp met vijf spaken (afhankelijk van uitvoering en markt) dat, gecombineerd met een lager portierpaneel dat als het ware een indruk van beweging van voor naar achter creeert, zorgt voor een nog sportievere lijn wanneer de wagen van de zijkant wordt bekeken. De krachtige achterzijde wordt gedomineerd door een lichte boog over het derde remlicht, wat zorgt voor een klassieke maar toch moderne roadster-lijn.

 

Het interieur van de MX-5 is niet alleen puur roadster, maar ook puur Mazda, met stoelen, dashboard en middenconsole die speciaal zijn ontworpen om de bestuurder zodanig te omhullen, dat deze zich werkelijk een voelt met de wagen. De behaaglijke stoelen geven een uitstekende zijdelingse steun en zijn bekleed met een nieuwe zwarte stof voor nog meer comfort en stijl. De middenconsole is laag en voorzien van een nieuw zilverkleurig design, dat zorgt voor een aparte uitstraling. De bestuurder beschikt over een opbergvak in de middenconsole met afgesloten bekerhouders, een handschoenenvak met een inhoud van 6,3 liter en een bagageruimte van 144 liter. Het ingebouwde audiosysteem omvat een standaard radiosysteem met vier luidsprekers, anti-diefstalvoorziening en een elektrische antenne, dat kan worden opgewaardeerd door middel van een reeks audio-sets. Bij de modellen voor 2004 zijn twee extra luidsprekers geintegreerd in het windscherm. Voor een betere geluidskwaliteit bij het rijden met open kap.

 

De motoren (1.6 of 1.8) zijn in de klassieke sportwagentraditie midden voor ingebouwd en drijven de achterwielen aan. Ze zijn in een zogenaamd cardanasframe geplaatst om transmissiegeluiden en trillingen te beperken. Standaard zijn alle versies uitgerust met een handbediende vijfversnellingsbak, terwijl een handbediende zesversnellingsbak leverbaar is voor de Sportive. De basismotor is een viercilinder 1.6 liter motor met 81 kW (110 pk). Deze krachtbron levert een maximum koppel van 134 Nm bij 5000 t/min met een acceleratie van 0 tot 100 km/u in 9,7 seconden en een topsnelheid van 191 km/u. De grotere 1.8 liter benzinemotor is voorzien van sequentiele kleptiming (S-VT). Deze levert een maximum vermogen van 107 kW (146 pk) bij 7000 t/min, accelereert van 0 tot 100 km/u in 8,5 seconden (8,4 seconden met de zesversnellingsbak), heeft een topsnelheid van 205 km/u met de vijfversnellingsbak (208 km/u met de zesversnellingsbak) en een maximum koppel van 168 Nm bij 5000 t/min.

 

Mazda MX-5 Dynamic
Mazda MX-5 Dynamic

Ter ere van het 15-jarige bestaan van de MX-5 brengt Mazda een speciale versie van de best verkochte roadster op de markt. Dit model, de Dynamic, heeft alle wijzigingen zoals die zijn doorgevoerd voor het modeljaar 2004 en onderscheidt zich met name door de bijzondere kleurstelling in combinatie met speciale licht metalen velgen. Belangrijkste kenmerken van de MX-5 Dynamic zijn:

 

 • rood-zwart lederen bekleding
 • speciale 16 inch Enkei lichtmetalen velgen
 • speciale kleuren: Velocity Red, Titanium Gray, Brilliant Black en Sunlight Silver
 • rood accenten op het stuur en de knop van de versnellingspook
 • rood lederen deurpanelen
 • Sony CD-speler met MP3-herkenning
 • Sony luidsprekers
 • Leverbaar met 1.6 liter of 1.8 liter S-VT motor, in beide
 • gevallen gecombineerd met een handgeschakelde vijfversnellingsbak.
Mazda MX-5 Dynamic.
Mazda MX-5 Dynamic.

Interesse: Chris en Ria hebben een DynamicHerken het type Mazda MX-5

Foto ingezonden door J.Klopper
Foto ingezonden door J.Klopper

De teller van de Mazda MX-5 staat sinds de introductie in 1989 op 1.000.000 stuks en daar komen er vast nog meer bij. Het is een zeer betrouwbare auto gebleken in de afgelopen 26 jaar, welke met veel plezier wordt bereden.

Weet jij veel van de Mazda MX-5 en vindt je het leuk om er over te schrijven?

 

Laat het ons weten! Wie weet staat binnenkort wel jouw artikel voor alle Mazda MX-5 Vrienden Club.

 

 


Onderstel Mazda MX-5 Model ND
Onderstel Mazda MX-5 Model ND